Interjú Sarlósiné Verpec Enikővel

Sarlósiné Verpec Enikő kolléganőnket ismerhetitek meg egy kicsit közelebbről! Enci, köszönjük, hogy velünk lélegzel! Büszkék vagyunk rád! És persze, Hannára is!

Enikő, mikori és milyen az első élményed az angol nyelvvel kapcsolatban?

Általános iskola 2. osztályában, amikor kiválasztották, hogy kik lehetnek a következő évtől angolosok, emlékszem, hogy mondtak nekem angol szavakat és azokat el kellett ismételnem. Anyukám szokta mesélni, hogy hazamentem az iskolából, és közöltem, hogy én angolul fogok tanulni. Az első ’éles’ élményem pedig: a zeneiskola vonószenekarával 7. osztályos koromban Görögországba utaztunk és görög családoknál laktunk.

Ez volt az első alkalom, hogy iskolai kereteken kívül használtam az angolt, itt éreztem meg igazán, hogy mire jó a második nyelvtudás.

Hogyan lettél Rhyme Time és Jump&Fun oktató?

Amikor a kislányomat vártuk, biztosan tudtam, hogy angolul is szeretnék beszélni hozzá, miután megszületik. El is kezdtem, de nem volt benne igazi rendszer. Amikor 2 éves lett és nyilvánvalóvá vált, hogy nem kétnyelvű bölcsődébe megy, rádöbbentem, hogy akkor ezt NEKEM kell megvalósítanom. Felhívtam Petri Barbit, a Rhyme Time akkori vezetőjét, hogy segítséget kérjek az otthoni angolozáshoz. Innentől már szárnyakat kaptunk, meglett a rendszer is.

Kihívásokat kezdtünk el csinálni és beléptünk a nagy Rhyme Time családba. Amikor néhány hónap múlva láttam, hogy oktatóképzés indul, jeleztem, hogy én majd valamikor szeretném elvégezni. Későbbre gondoltam, mivel akkor még a gyógypedagógiai tanulmányaim elején tartottam, de Ancsa és Barbi rábeszéltek, hogy vágjak bele. És én belevágtam úgy, hogy egyébként könyvelő voltam és sosem gondoltam volna, hogy valaha más emberek előtt fogok énekelni, de valahogy éreztem, ez mégis nekem való.

Ez volt életem egyik legjobb döntése! Most én tudok segíteni másoknak az otthoni nyelvátadásban. És végül a szakdolgozatomat is a kétnyelvű nevelésről és annak gyógypedagógiai vonatkozásáról írtam.

Mit szeretsz a leginkább a munkádban?

Szeretek lelkes szülőkkel találkozni, akik ugyanúgy gondolkodnak a korai nyelvátadásról, mint én. Szeretem látni, ahogy a picik lelkesednek, ahogy kinyílnak és elkezdenek angolul is kommunikálni. Szeretem, hogy a munkám egyáltalán nem munka, hanem egy csodálatos elfoglaltság, ami minden alkalommal feltölt, akkor is, ha időnként nehéz, mert gyerekekkel foglalkozni nem mindig egyszerű. De mindig megéri.

Mi a küldetésed az angoltanítással, RhymeTime-mal kapcsolatban?

Azoknak a szülőknek segíteni az otthoni nyelvátadásban, akik ezt igénylik és szeretnék. És megszerettetni a gyerekekkel az angolt, hogy észre se vegyék, hogy valójában tanulnak, mert ők csak annyit érzékelnek, hogy játszunk és jól érezzük magunkat.

Mi volt az eddigi legnagyobb sikered oktatói pályafutásod során?

A legnagyobb sikerem a saját lányom, fantasztikus látni, hogy mennyire természetes neki, hogy a magyaron kívül egy másik nyelvet is ért és beszél. És annak is mérhetetlenül örülök, hogy vannak tanítványaim, akik már több éve járnak hozzám és láthatom, ahogy elképesztő ütemben fejlődnek.